torsdag den 26. december 2013

"Undskyld, tjener. Der er æg i min vin!"


Overskriften til dette indlæg lyder som starten på en dårlig vittighed, men ikke desto mindre er det tæt på hvad min gode vinven Palle tænkte forleden.

Han havde gang i en tilfældig flaske australsk, da hans øjne opdagede følgende information på bagetiketten:
"Indeholder sulfitter, æg, mælk". SAY WHAAA?

Den med sulfitter, den er vi helt med på, de er jo nærmest i alle vine, men æg og mælk? Den er sgu ny, i hvert fald for os, for hvad pokker laver æg og mælk i en rødvin?

Sandheden er, at de intet har at gøre i en vin, og at de heller ikke er tilstede, på trods af at etiketten informerer om det. Tilsyneladende er det nemlig et myndighedskrav, at der skrives på bagetiketten at en vin indholder æg og mælk, hvis bestemte bestanddele bruges under vinfremstillingen, netop fordi disse bestanddele er et udtræk af æg og mælk. Præcis ligesom sulfitterne også skrives på.

Disse bestanddeles funktion, handler om at raffinere vine, f.eks. ved at fjerne urenheder. For æggenes vedkommende, drejer det sig om stoffet albumin, som findes i æggehvider. Dette bruges til at filtrere finere rødvine. Det får større partikler til at klumpe sig sammen, hvorefter de falder til bunds i tankene, hvor de kan fjernes.

Mælk er ikke mælk, men derimod casein, et protein som er udtrukket af skummetmælk. Dette bruges som oftest i hvidvine, for bl.a. at forbedre muligheden for at filtrere vinen.

Så sådan er det altså. Her i den søde juletid, fik vi os først en god say whaaa-oplevelse, hvorefter vi blev meget klogere. Eller i hvert fald en lille smule klogere.

Nu ser jeg bare frem til at få serveret en vin med fisk tilsat - det er nemlig også en ingrediens, myndighederne kræver skrevet på bagetiketten.P.S.
(Og der er selvfølgelig ikke fisk i vin, men derimod husblas, dog i en version lavet af blærerne fra bestemte fiskearter. De bruges i bestemte lyse vine, for at opnå en høj klarhed).

2 kommentarer:

  1. Tak for info.
    Sad lige med samme SAY WHAAA?-oplevelse efter en Australsk hvidvin og måtte straks søge efter svar.

    SvarSlet
  2. Velbekomme, Evy. Så er jeg glad for at du fandt et svar her ;)

    SvarSlet