søndag den 15. december 2013

The Grape Grinder Shiraz 2011.. Årets alternative julevin


Den søde juletid er i fuld sving, og det er derfor ved at være på tide at finde frem til årets julevin - vinen som skal pryde bordet den 24. december. Ud over at vinen gerne skal passe bare nogenlunde godt til den fede danske julemad, er der her i huset også fokus på at den bare skal smage godt, samt at det skal være en vin som vil please de fleste medlemmer af familien.

Årets vinvalg er denne gang faldet på en lidt anderledes vin. I år bliver det en flaske fra Sydafrika, fra huset The Grape Grinder. Tidligere har de lavet The Grinder Pinotage, en vin jeg var rigtig godt tilfreds med, og denne Shiraz er seneste skud på stammen. Faktisk er den så ny, at deres hjemmeside ikke nævner et ord om den.

Der er to grunde til, at det er denne vin bliver årets julevin her i huset. For det første var den ikke voldsom dyr, en vigtig parameter. Der er nok mange der går den stik modsatte vej, og gerne flotter sig til jul, men for mig er det penge ud af vinduet. Lige meget hvilken vin man vælger til julemaden, og hvor meget man søger efter det perfekte, så vil man ende med en vin som skal stå godt mod sur rødkål, søde brunede kartofler, en mager fugl, måske lidt sprøde svær, fed sovs.. listen kunne fortsætte lidt endnu. Ikke mange vine kan matche sådan et bord. Ydermere har man måske også hyggedrukket lidt i løbet af dagen - lidt gløgg, en hurtig øl.. dagen er lang, og man skal ikke tørste. Alt lagt sammen, vil det være synd at trække proppen på et brag af en vin. Sådan en vin vil jeg langt hellere nyde, til et måltid hvor det er vinen som får lov at være hovedpersonen, hvor den ikke bare skal være et supplement. Så altså, en billig men god vin er helt klart et hit. Denne koster 75 kroner flasken, men er købt på bud til 60 kroner. Tjek, tjek.

Den anden grund til at denne vin er blevet valgt, er simpelthen fordi den er så anderledes som den er. Jeg har en kærlighed for de lidt skæve vine, og en sydafrikansk vin med tegneserieetiket på julebordet, det kan jeg ikke stå for. Da Thomas fra Smalle Vine, hvor den er købt, så også mente den ville være et godt bud på en julevin, ja, så var jeg sgu klar til at give den et skud.

For ikke at gå fuldstændig blindt til julebords, har jeg prøvekørt en enkelt flaske.

Indledningsvis var jeg virkelig ikke imponeret, grænsende til ærgerlig over at have købt samtlige juleflasker hjem, og jeg var på grænsen til at hælde den ud. Den fremstod simpelthen bare kedeligt. Den var alt for skarp i smagen, let og uden dybde, og slet ikke med de noter og lag som der var lagt op til på bagetiketten. Måske man ikke skal tage den for gode vare, men nu var den jo trods alt i familie med den dejlige Grinder Pinotage, så den havde en hel del goodwill bag sig. Den levede på ingen måder op til det.

Men så på trededagen, der vågnede den sindsygt op til dåd, og falder fuldstændig på plads. Den byder på frugt, syre og fin eftersmag, og ender som en super rar oplevelse. Det var godt jeg fik testet den, for nu ved jeg da, at den skal have sig en kraftig slyngetur, og et par timer eller fire i karaffel.

Med prisen taget i betragning, og tre dage åben, lander vi på karakteren C+. Det bliver spændende at se hvordan den klarer sig, trods alt, til den fede julemad.

Karakter: C+

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar