lørdag den 7. december 2013

Domaine Santa Duc Grand Grenache 66 Gigondas 2009


EFTERÅRSVINSMAGNING 2013.
Sidste vin til gutternes store efterårsvinsmagning, blev en tur tilbage til det franske - her Gigondas. Området kaldes også, med uret, Chateauneuf du Pape's lillebror. Det er med uret, fordi området inden for de sidste få år, har produceret usandsynligt gode vine, men stadig til en forholdsvis overkommelig pris. Det kaldes også lillebor, fordi de to områder ligger skulder om skulder.

Huset Santa Duc er et af områdets allerstørste huse, og foregangsmanden for Gigondas-vin, Yves Gras, er manden bag deres vine. En meget respekteret mand, eftersigende.

For nogle år siden viste han Robert Parker rundt på gården, og fortalte ham om netop denne vin. Det var 2007, første årgang af vinen. Han fortalte Parker, at vinen ville komme til at hede Gigondas Grande Grenache GG, hvilket Parker skrev ned. Da Parker kommer hjem, og skulle skrive om sin smagning, kunne han ikke læse sine egne kragetæer, hvorfor han fejlagtigt kommer til at kalde vinen Gigondas Grande Grenache 66.
Yves Gras var derfor helt uforstående, da opkøbere fra hele verdenen, begyndte at ringe for at opkøbe hans Grande Grenache 66. Fejlen var dog sket, og selvom Parker beklagede fejlen, valgte Gras at holde fast i navnet.

At Parker, og Wine Advocate er glad for vinen, til stadighed, ses også ved at denne årgang har fået 94-96 point.

Som vi lagde ud, timer tilbage, sidder vi igen med en vin på Grenache - ganske sjovt at se hvordan henholdsvis Californien og Frankrig udnytter denne drue.

Næsen noterede jeg som meget grøn, urtet. Munden bød på kraftig lakrids, en nærmest krads styrke med kraftig peber, og så de vildeste tanniner. Den var mørk, kraftig, og som jeg noterede, nærmest hovedpineskabende. Det er godt håndværk det her, og jeg kan klart se linket til F Bomb - der er bare skruet sygt op for alting i denne franske version. Det er god vin, men ikke en favorit.

Prisen er 390 kroner hos Bichel Vine, og det er sgu nok fair nok.

Og sådan sluttede en fantastisk vinaften. Min gode ven Palle skal igen have tak for at lægge hus og alting til, og for de fine billeder af vinene. Og Thomas fra Smalle Vine skal have tak for den sponsorerede t-shirt til min lille vinquiz - en trøje som Palle ganske fortjent hev hjem. Gud hvor den klæder ham.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar