mandag den 25. marts 2013

Greenock Creek Cornerstone Grenache 2009


Hold da op, det var sgu da en overraskelse.

Forleden dag havde jeg lyst til vin, og det kolde vejr havde givet mig lyst til en varm australsk bombe. Det fik jeg ikke. I stedet blev det til noget af en overraskelse, med fine og lette noter jeg sjældent finder i de australske vine jeg har for vane at drikke.

Vinen var fra Greenock Creek i Barossa Valley, et vinhus grundlagt i 1978 af ægteparret Annabelle og Michael Waugh. De er efter sigende kendt for især yderst terroir-prægede vine, hvorfor vinmarkernes navne ofte går igen i vinenes navne. Samtidig er produktionen meget lav (omkring 2500 kasser om året, har jeg læst), så samlet set har Greenock Creek formået at skabe en smule buzz og kult omkring sig.

Druen er Grenache, en hårdfør drue som trives godt ved høje temperaturer og i tørt og goldt terræn, hvorfor den er blevet populær i Californien og ikke mindst Australien. Det er sgu en drue jeg skal være ærlig og sige jeg ikke kender meget til som enkeltdrue, så min naive tro på at jeg skulle have en solmoden australier, blev godt nok gjort til skamme.

I glasset var vinen mørk rød men med en lys klarhed, hvilket var første tegn på en lettere vin end ventet.
I næsen var det hindbær der slog mig, og noter der ikke var helt ulige det jeg oplever i Pinot Noir fra Australien - klart mere let og lyst end hvad jeg troede jeg skulle opleve.
Smagen var præget af en skarp rank syre, en fornemmelse af hindbær, super godt integreret fad og så en forsvindende svag tannin. Det var en let fornemmelse, men stadig kraftfuld i smagenoterne, og jeg sad med en følelse af at jeg godt kunne have siddet med en burgundisk vin fra et varmt år.

En stor overraskelse, med tanke på hvad jeg havde ventet, men heldigvis også en rigtig fin vin. Nyeste årgang (2011) står til knap 300 kroner hos Atomwine, hvilket jeg måske nok synes er lige i overkanten - især set i lyset af at den dagen efter faldt lidt sammen og blev lidt kedelig. Derfor lander jeg på karakteren C+, da det var god vin, der måske er prissat en tand for højt - det er prisen man betaler når vin bliver kult.

Karakter: C+

2 kommentarer:

 1. Greenock Creek er én af de australske vine, som jeg har synes absolut bedst om ... mere end Mollydooker, og fortsat synes er flotte. Har ikke smagt denne Cornerstone, men Alice's Shiraz i flere årgange. Absolut godt.
  vh Ulrik

  SvarSlet
 2. Hej Ulrik
  Jeg har faktisk tidligere været skuffet over en af deres Shiraz'er. Da jeg hældte den på karaffel duftede den HIMMELSK, men nogle timer senere, da den skulle drikkes, synes jeg den havde mistet en del af det den lagde op til. Denne her Grenache var til gengæld rigtig fin.

  Jeg bliver også hele tiden klogere, og er også ved at få nuanceret mit syn på Mollydooker - Havde en lidt trist oplevelse med dem her til aften, hvilket snart kommer op på bloggen.
  Hilsen Jesper

  SvarSlet