tirsdag den 2. oktober 2012

Hvad koster en god flaske vin?

For nogen tid siden diskuterede min gode ven Frank og jeg, hvor meget man skal betale for en flaske vin, så den går fra at være god, til at være rigtig god. Det er selvfølgelig en meget subjektiv diskussion, og også en diskussion uden et klart og enkelt svar, for det er selvfølgelig muligt at finde vine man virkelig godt kan lide, i de fleste prisklasser.

Alligevel er der noter i vin som vi virkelig godt kan lide, som ganske enkelt bare koster penge, og så bevæger prisen sig jo opad. Et eksempel er fadlagring - noget som giver nuancer til en vin, men som også koster, især hvis vinen ligger på nye fade. Et andet eksempel er alder. Bliver en vin bedre med alderen, så er det også sikkert at prisen vil stige over tid.

Den magiske pris vi kunne blive enig om, er omkring de 300 kroner. Ved den pris har vi oplevet vine der virkelig byder på guf og god smag, som ikke i samme grad er tilstede ved den halve pris. Det er vine omkring de 300 kroner som for flere af os gutter, er blevet nærmest reference-vine - vine som vi holder andre vine op imod (det er ikke sjældent jeg har hørt min gode vin-ven Palle udtale "Ja, det er jo ikke en Paul Sauer").

For at komme med nogle konkrete eksempler, vil jeg kort nævne tre af de vine til omkring de 300, som for os vingutter har været store oplevelser. Klik på navnene for at læse tidligere smagenoter.

Aalto Ribera Del Duero - Spansk vin fra Ribera Del Duero lavet på Tinto Fino (Tempranillo) til 349 kroner, eller 300 kroner ved køb af seks hos Brdr. D's vinhandel.

Kanonkop Paul Sauer - Denne vin fra Sydafrika er i klassisk Bordeaux-blend og koster 310 kroner hos Vild Med Vin.

Mollydooker Gigglepot - Mollydooker er et australsk vinhus, der laver meget frugtede og voluminøse vine. Deres vine til omkring det halve er også rigtig gode, men der kommer bare lige en tand mere krudt i smagen i Gigglepot'en. Denne vin på ren Cabernet Sauvignon koster 299 kroner hos Atomwine.

At der er vine under (og endda langt under) de 300 kroner som er gode, det er der ingen tvivl om, ligesom at man for over 300 kroner kan købe sig ind i helt andre oplevelser.
Men når vi taler pris spiller det selvfølgelig også ind at brand-navne og land/region kan influere på prisen. Derfor vil de 300 kroner altid kun være en svag reference, og på ingen måder et wine fact.

Hvis nogle af læserne er af en anden holdning, så skriv endelig en kommentar. Til hvilken pris mener I at kvaliteten stiger markant, og måske endnu vigtigere, hvad er det for vine?

2 kommentarer:

  1. Min gamle vin-mentor fra Californien, Bruce Cass, fortalte, at som tommelfingerregel kan man gå ud fra, at det max koster $50 (altså ca. 300 kroner) i Californien at producere en flaske vin. Og det er altså, når jorden skal forrentes,mexikanerne have deres løn, når der skal købes nye franske fade etc. Altså udgifter direkte forbundet med at fremstille vin. Alt derover er hype, efterspørgsel, markedsføring osv. Det er selvfølfgelig en generalisering, men et interessant tal at have i baghovedet, når man diskuterer pris vs. kvalitet, synes jeg.

    Bedste hilsener, Nanna

    SvarSlet
  2. Super info - tak Nanna. Det cementerer nærmest vores observation ;)

    SvarSlet