søndag den 11. december 2011

Fess Parker Frontier Red

Årets julevin i Magasins Mad & Vin, er Fess Parkers Frontier Red, og derfor har jeg haft den inde i overvejelserne til den vin jeg vil tage med til min egen families juleaften.

Det er et årligt tilbagevendende problem, det med hvilke vine der går godt til den fede, søde og sure julemad, og hvis man googler lidt, vil man opdage at diverse fora flyder over med spørgsmål om netop dette problem.
En anden overvejelse jeg selv står med, og som jeg tror andre også tænker, er at juleaften måske ikke er aftenen hvor man kaster den dyreste vin på bordet. Maden er en ting, hvor den dyre detaljerede vin måske hellere skal bruges på en aften hvor det er den der er i højsædet, hvor maden er tilpasset vinen, og ikke omvendt. For er der noget juleaften er, så er det rig på traditioner, og der piller man altså ikke ved maden, bare fordi man har en helt speciel vin med.
En anden overvejelse jeg står med omkring indkøbet af julevinen, er i bund og grund prisen. I år skal jeg købe ind til mange, og der er et meget bredt spænd i hvor interesserede folk er i vin, og derfor ender jeg nok i den billigere ende af spektret (men dog et stykke over hverdagsvinens pris).

Fess Parkers Frontier Red lyder umiddelbart som et fornuftigt bud. Jeg har smagt vinen for en del år siden, og husker den som en helt fornuftig vin til prisen, med godt med både saft og kraft. Den forhandles som sagt i Mad & Vin, og ellers i H.J. Hansen og Vinspecialistens butikker, og går lige nu til 79 kroner flasken, mod en normalpris på 99 kroner.
Vinen er lavet på 70% Syrah, 12% Grenache Noir. 6% Petit Sirah, 5% Mouvedre, 4% Cinsault og 3% Carignan (og så er der vist ikke flere druer tilbage i verden som ikke er i denne vin), og trækker hele 14,9% alkohol.

Udseende: Flot mørk bordeaux med et svagt lilla skær. Efterlader smalle tætte gardiner ned ad glassets kant.
Duft: Kraftige mørke bær og et hint af vanille. Ganske kraftig og indbydende, og alkoholen afsløres ikke i duften.
Smag: Indledningsvis markerer syren sig på tungespidsen, hvorefter mørk frugt og lidt fad tager over. Der er en ok balance i vinen, men jeg savner noget mere kraft i smagen. Der er dog et bid, som måske fungerer meget godt op mod den fede julemad.
Pris: 79 kroner hos Mad & Vin (99 kroner normalt. Vinen er dog ofte på tilbud).
Bedømmelse: For at give denne test fornuftige betingelser, valgte vi at lave and med fed sovs og kartofler. På den ene side synes jeg at vinen syre var markant nok til at skære igennem den fede mad, men jeg synes der manglede mere kraft i smagen, til at den kunne byde ind med noget i forhold til madens kraftige smagsindtryk. Vi havde lidt vin tilovers her til aften, hvor vi lavede kødsovs med spaghetti, og der passede vinen faktisk langt bedre. Syren var dødet hen, og den lidt subtile smag passede faktisk godt til kødsovsen.
Jeg synes faktisk vinen smager godt. Her skal man tænke på at det er en "Value-oriented" vin, som Fess Parker selv skriver, og den er lavet til at blive nydt i gode venners lag, uden at der skal tænkes for meget over den. Det skriver de endda på bagetiketten. Den er milevidt fra den Fess Parker Pinot jeg drak i sidste måned, og må på ingen måder tænkes ind i samme kvalitetslag, bare fordi denne vin også er en Fess Parker. Og når det er sagt, så byder den måske på en anelse for lidt i forhold til den fede danske julemad. Hånden på hjertet, så jeg tror mange vil synes det er en rigtig god vin, også til julemaden. Jeg tror bare jeg kan finde noget der går lidt bedre. Et bud kan være Torbrecks GSM, som koster 99 kroner flasken, en vin jeg nu selv regner med at lande på.
Karakter: C-

1 kommentar:

 1. Hej Jesper
  Har lige set, at Frontier Red også er med i opløbet hos Gastromand som årets julevin:
  http://gastromand.dk/arets-julevin-2011/
  Ser ud til, at du ikke er alene med dit valg :)
  Nanna

  SvarSlet